Bağırsak floramız nasıl gelişir? Bir araştırma ekibi, bağırsaktaki mikrobiyomun gelişimine yeni bakış açıları kazandırdı.
Bağırsak florasının oluşumu üzerine araştırma
Halk arasında bağırsak florası olarak bilinen bağırsak mikrobiyomu, insan bağırsak sisteminde birkaç bin farklı mikroorganizmadan oluşabilen bir ekosistemdir. Mevcut araştırmaların gösterdiği gibi, bağırsak florası genel sağlığımızı, doğurganlığımızı ve hatta yaşam beklentimizi etkiler. Ama bu mikrobiyom her şeyden önce nasıl gelişir?
Yakın tarihli bir çalışmada, Baltimore’daki (ABD) Carnegie Bilim Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bağırsak florasının nasıl geliştiği ve bileşimini hangi faktörlerin etkilediği hakkında önemli ayrıntıları ortaya çıkardı. Araştırma sonuçları yakın zamanda ünlü ” PNAS ” dergisinde sunuldu. Çalışma grubunun ana bulguları şunlardır:
- Mevcut bağırsak bakterileri, yeni bağırsak bakterilerinin topluluğa dahil edilip edilmediğini belirlemeye yardımcı olur.
- Bir bakterinin yeni bir kolonizasyon olasılığı hesaplanabilir.
- Bazı bağırsak bakteri türleri birbirini destekler ve diğerlerinden daha iyi bir arada var olabilir.
- Etkileyen faktörlerin bilinmesi, bağırsak florasına yönelik tedavileri iyileştirebilir.
- Sadece birkaç tedavi bağırsak florasını hedef alır
Bağırsak florasının genel sağlığımız üzerindeki etkisi kapsamlı ve geniş kapsamlı olmasına rağmen, bağırsaktaki mikrobiyomu hedef alan birkaç tedavi vardır. Bunun bazı örnekleri dışkı nakli veya probiyotiklerin verilmesidir.
Diğer şeylerin yanı sıra, yetersiz tedavi aralığı, bağırsak bakterilerinin etkileşiminin yeterince anlaşılmamasından ve kişiden kişiye farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır. Araştırma lideri William Ludington, “Bireyler arasında mikrobiyomun bileşiminde büyük farklılıklar var” diyor.
Kompozisyonu etkileyen çok sayıda faktör
Bir bağırsak florasının bireysel bileşimi, çok sayıda karmaşık süreçten etkilenir. Diğer şeylerin yanı sıra, genetik, diyet ve çevre önemli etkilerdir. Ancak bağırsaklarımıza yeni bir bakterinin yerleşip yerleşmeyeceğine de şans karar verir.
Yeni bakteriler bağırsak florasına nasıl entegre olur?
Ludington’ın araştırma grubu, kendisine bu etkileyen faktörleri daha iyi anlama hedefi koydu. Bu amaçla bilim adamları, yeni bakteri türlerinin bağırsak mikrobiyomuna başarılı bir şekilde entegre olup olmadığını ve nasıl entegre olduğunu anlamak için kullanılabilecek yeni bir model geliştirdiler.
Bunu yapmak için araştırmacılar, insanlardan daha az karmaşık olan meyve sineklerinin bağırsak mikrobiyomunu kullandılar. Ekip, diğer şeylerin yanı sıra, tipik bakteri türlerinin bile bağırsak bakterileri topluluğuna mutlaka dahil olmadığını buldu. Çalışma grubuna göre, yeni bir bakteri türünün bağırsakta tutunma şansının ne kadar yüksek olduğu, öncelikle yerleşik mikroorganizmalar arasındaki etkileşimlere bağlıdır.
Aynı koşullar altında bile farklılıklar
Araştırma ekibinden David Sivak, “Aynı konutta yaşayan ve aynı yiyecekle beslenen genetik olarak özdeş sineklerde bile, mikrobiyomun bileşimindeki farklılıkları tespit edebildik” diye açıklıyor.
Çalışma grubu, toplanan verilere dayanarak, bağırsak florasının bileşimi için her zamankinden daha kapsamlı senaryoların hesaplanabileceği bir matematiksel model oluşturdu. Her yeni bakteri türüyle karmaşıklık arttı.
bağırsakta parti
Ludington, “Mikrobiyomun bileşimini, kimin erken ayrılacağını ve kimin şafağa kadar kalacağını sosyal dinamiklerin belirlediği büyük bir parti olarak düşünün,” diye açıklıyor.
Çalışmanın başyazarı Jean Carlson, “Örneğin, bazı tür gruplarının birbirlerinin kolonizasyonunu kolaylaştırdığını ve bu nedenle bir arada yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdik” diye ekliyor.
Bakteri türleri arasındaki bu etkileşimler, yeni türlerin kendilerini bağırsakta kurup kuramayacakları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bağırsak mikrobiyomunu hedef alan tedaviler, bu tür faktörler dikkate alındığında çok daha başarılı olabilir.
Şanslar hesaplanabilir
Carlson’a göre, başarılı kolonizasyon nihayetinde bir “kalıp yuvarlanma” olsa da, araştırma ekibi artık “kalıbın ağırlığını moleküler bir temelle biyolojik etkileşimlere kadar” izleyebiliyor.
Kişiselleştirilmiş mikrobiyom tıbbına doğru ilk adım
Sonuçlar, dışkı nakli veya probiyotikler gibi tedaviler üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu tür tedavilerin başarı şansı, bağırsak bakterileri arasındaki etkileşimlerin bilinmesiyle daha iyi belirlenebilir. Araştırmacılara göre bu, “kişiselleştirilmiş mikrobiyom tıbbına” yönelik ilk adım.